اسپرینکلر, پایگاه دانش

9 سوال و جواب عمومی در خصوص الزامات نصب اسپرینکلر

آشنایی با انواع اسپرینکلر

ما در این مقاله به تمام سوالات شما قبل از خرید اسپرینکلر و اسپرینکلر در چه جا های کاربرد دارد اشاره خواهیم کرد.

اسپرینکلر یک سیستم پیچیده است  که از آب برای اطفای حریق استفاده می‌کند. امروزه پس از چند قرن از ابداع این وسیله  بهبود بی‌وقفه آن، اسپرینکلر به کارآمدترین سیستم اطفای حریق در دنیا تبدیل شده است که به صورت کاملا خودکار حریق را شناسایی و خاموش می‌کند. هر چند هدف از نصب اسپرینکلر تنها ایجاد فرصت برای خروج  ایمن ساکنان از ساختمان است، اما این سیستم آنچنان خوب عمل می‌کند که در اکثر موارد به تنهایی کار یک تیم آتش نشان را انجام می‌دهد و آتش را خاموش می‌کند.

اما برای بسیاری از ما، سوالات مختلفی در خصوص نصب اسپرینکلر وجود دارد. سوالاتی همچون “آیا کمد لباس هم به سیستم اسپرینکلر نیاز دارد و یا اینکه آیا در راهروها هم باید اسپرینکلر وصل کنیم یا نه؟  پرسش‌هایی از این دست، ما را بر آن داشت تا به الزامات سازمان آتش نشانی تهران در خصوص اسپرینکلر نگاهی بیندازیم و به سوالات در خصوص اسپرینکلر پاسخ دهیم.

آنچه در ادامه می‌خوانید  نُه سوال عمومی در خصوص نصب سیستم اسپرینکلر است که شاید برای شما هم مطرح شود.

سوال 1 : در یک پارکینگ به چه تعداد اسپرینکلر نیاز داریم؟

پارکینگِ‌ یک ساختمان بایستی به طور کامل تحت پوشش سیستم اسپرینکلر قرار گیرد. نصب یک عدد اسپرینکلر به ازای هر خودرو که در پارکینگ پارک می‌شود به هیچ عنوان اصولی نیست! بلکه اصول صحیح نصب اسپرینکلر در پارکینگ به این صورت است که کلیه فضاهای پارکینگ شامل محل پارک خودرو و مسیر تردد آن (اعم از رمپ ها) باید به طور کامل تحت پوشش اسپرینکلر قرار گیرد؛ به طوری که اگر همه اسپرینکلرها فعال شوند هیچ نقطه ای باقی نماند که آب آن جا را خیس نکرده باشد.

نکته: معمولا در پارکینگ‌ها از اسپرینکلر بالازن استفاده می‌شود. این اسپرینکلر به صورت عمودی و رو به بالا بر روی لوله‌ها نصب می‌شود. به همین دلیل از آسیب‌های احتمالی ناشی از برخورد در امان می‌ماند.

سوال 2 : کدام یک از بخش‌های مجتمع‌های تجاری به اسپرینکلر نیاز دارند؟

بر طبق ضوابط سازمان آتش نشانی تهران، کلیه فضاها در یک مجتمع تجاری بایستی تحت پوشش سیستم اسپرینکلر قرار گیرند. به عنوان نمونه واحدها و راهروها در یک مجتمع تجاری به تعداد کافی اسپرینکلر نیاز دارند. هر چند تعیین تعداد و نوع اسپرینکلر مورد نیاز برای یک مجتمع تجاری از سوی مشاور آتش نشانی محاسبه می‌شود، اما مسلما تعداد این اسپرینکلرها باید به گونه‌ای باشد که تمام فضاها را تحت پوشش خود نگه دارند.

مقاله مرتبط :

آشنایی با انواع اسپرینکلر آتش نشانی

سوال 3 : کدام بخش‌های یک ساختمان مسکونی به اسپرینکلر نیاز دارند و کدام بخش‌های آن به اسپرینکلر نیازی ندارند؟

بر طبق الزامات سازمان آتش نشانی تهران، ساختمان‌های بلندمرتبه بایستی به طور کامل تحت پوشش سیستم اسپرینکلر قرار گیرند. منظور از ساختمان‌های بلند مرتبه، ساختمان‌هایی با ارتفاع بیش‌تر از 23 متر هستند. در چنین ساختمان‌هایی تمامی فضاها نظير اتاق خواب، پذيرايي، آشپزخانه و … مي بايست تحت پوشش كامل اسپرینکلر قرار گیرند. البته لزومی به نصب اسپرینکلر در سرویس‌های بهداشتی وجود ندارد.

نکته : معمولا در اتاق‌های یک ساختمان مسکونی، از اسپرینکلر پایین زن واکنش سریع استفاده می‌شود. اسپرینکلرهای واکنش سریع سریع‌تر از اسپرینکلرهای واکنش استاندارد فعال می‌شوند و افراد فرصت کافی برای تخلیه ساختمان را دارند.

سوال 4 :  آیا در کمد لباس هم باید اسپرینکلر نصب کرد؟

سوالی که برای بسیاری از افراد پیش می‌آید این است کمدهای لباس که مقدار زیادی ماده سوختنی الیافی در آن وجود دارد، به اسپرینکلر نیاز دارند یا نه؟ برای پاسخ به این سوال به الزامات سازمان آتش نشانی مراجعه می‌کنیم. بر طبق این الزامات، در ساختمان‌هایی که باید تحت پوشش کامل اسپرینکلر قرار گیرند (ساختمان‌های بلند مرتبه)، کمدهای لباس با مساحت کمتر از 2.2 متر مربع نیازی به نصب اسپرینکلر ندارند. اما اگر مساحت یک کمد لباس بیش از این مقدار باشد به اسپرینکلر نیاز دارند که نوع و تعداد آن را مشاور آتش نشانی ساختمان مشخص می‌کند.

 

مقاله مرتبط :

اسپرینکلر اتوماتیک آریاکوپلینگ

سوال 5 : انباری ساختمان‌های مسکونی نیاز به اسپرینکلر دارند یا خیر؟

جالب است بدانید که در ساختمان‌های بلند مرتبه با ارتفاع بیش از 23 متر، تمام فضاهای انباری بایستی به سیستم اسپرینکلر مجهز باشند. توجه داشته باشید که در الزامات، حرفی از مساحت انباری به میان نیامده است. یعنی انباری با هر مساحتی که باشد به اسپرینکلر نیاز دارد. همچنین با توجه به اینکه فضای یک انباری می‌تواند قفسه بندی شده باشد یا نه، مشاور آتش نشانی ساختمان بر اساس الزامات تصمیم می‌گیرد از کدام نوع اسپرینکلر و به چه تعداد باید در یک انباری نصب شود.

مقاله مرتبط :

اثر اسپرینکلر در جلوگیری از گسترش آتش سوزی و فروریزش در ساختمان‌های تجاری

سوال 6 : آیا اتاق‌های برق باید به سیستم اسپرینکلر مجهز شوند؟

اتاق برق فضایی در یک ساختمان است که به تجهیزات الکتریکی اختصاص یافته است. ابعاد و اندازه یک اتاق برق به اندازه ساختمان بستگی دارد. بنابراین ساختمان‌های کوچک دارای اتاق برق کوچک و ساختمان‌های بزرگ داراری اتاق برق بزرگتری هستند.  بر طبق الزامات سازمان آتش نشانی تهران، در اتاق هاي برق، اگر اتاق فقط به تجهيزات برقي نوع خشك اختصاص داشته باشد و هيچ گونه ماده قابل اشتعال ديگري در آنجا انبار نشود، مي‌توان از نصب اسپرينكلر چشم پوشي نمود. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به سایت سازمان آتش نشانی تهران مراجعه نمایید.

سوال 7 : انبارهای اجناس به چه نوع اسپرینکلری نیاز دارند؟

انبارهای اجناس و کالاها،  باید به طور کامل تحت پوشش سامانه اسپرینکلر مناسب قرار گیرند. از آنجایی که حجم زیادی ماده سوختنی در یک انبار انباشت کالا وجود دارد، به اسپرینکلرهای تخصصی برای انبار نیاز داریم. از این رو، سازندگان، اسپرینکلرهای مخصوص انباری را طراحی و تولید کردند. این اسپرینکلرها با نام ESFR ، توانایی اطفای آتش در یک انبار را دارند. حجم زیاد آب که از روزنه این اسپرینکلرها به سمت دفلکتور حرکت می‌کند به قطرات درشت تبدیل و در بُن آتش نفوذ می‌کند.

شرکت آریاکوپلینگ در ساخت اسپرینکلرهای تخصصی انبار(ESFR) نیز از حباب شیشه‌ای حساس به حرارت شرکت DAY IMPEX استفاده می‌کند.

مقاله مرتبط :

اسپرینکلر واکنش سریع و واکنش استاندارد

سوال 8 :آیا سینما،سالن اجتماعات، و فضاهای تجمعی نیز به اسپرینکلر نیاز دارند؟

مکان‌هایی مانند سینما، آمفی تئاتر، سالن اجتماعات و … محل تجمع افراد هستند. بر طبق الزامات سازمان آتش نشانی تهران، نصب سیستم اسپرینکلر در این مکان‌ها الزامی است. در این الزامات حرفی از مساحت این اماکن گفته نشده است. به این معنا که هر کدام از این اماکن با هر مساحتی که دارند باید به طور کامل به سیستم اسپرینکلر مجهز شوند.

مقاله مرتبط: تاریخچه اسپرینکلر آتش نشانی

سوال 9 : آیا اسپرینکلرها بعد از نصب مورد بازرسی هم قرار می‌گیرند؟

اسپرینکلر یک سیستم پیچیده است و اجزای مختلفی دارد. بروز اختلال در هر یک از اجزای این سیستم می‌تواند به عملکرد نادرست آن به هنگام حریق منجر شود و خسارات زیادی را به بار بیاورد. به همین دلیل باید به طور مداوم مورد بازبینی و بازرسی قرار گیرند. از این رو در الزامات سازمان آتش نشانی ذکر شد که یک سیستم اسپرینکلر باید هر سال توسط افراد مجاز، مورد آزمایش و بازبینی قرار گیرد.

آخرین مقالات :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *